Zöldségleves
Updated: Jun 29, 2020
Legkevesebbet a zöldséglevesen kell alakítani, ha vegánná akarjuk tenni. Itt is csak annyi a csavar, hogy zsírmentes is, szóval egészséges.

Hozzávalók:
6-8 fafülgomba
1 kg krumpli
1/2 paszternák (ha van)
1/2 petrezselyem gyökér
Egy darab zellergyökér
3 répa
1 fej brokkoli
2 bögre mirelit kelbimbó
1/2 hagyma
1 kk levespor
1/3 kk asafoetida
pár csipet bors
1 kk majoranna
1 kk petrezselyem
1,5 kk só
Elkészítése:
Beáztatunk 6-8 db fafülgombát. Ennek jó, ha 30-60 percet ázik.
1 kg krumplit felkockázunk.
1/2 paszternákot hosszában félbevágunk (elhagyható, ha nincs).
1/2 petrezselymet és egy darab zellert bevagdosunk. Ezeket nem vágjuk túl apróra, mert főzés után kivesszük a levesből (én legalábbis ki szoktam, mert nem szeretjük megenni).
3 répát felkarikázunk.
Egy fej brokkolit falatnyi darabkákra vágunk.
1/2 hagymát felaprítunk.
Tálkába összekészítjük a fűszereket: 1 kk levesport, 1/3 kk asafoetidát, pár csipet borsot, 1 kk majorannát, 1 kk petrezselymet és 1,5 kk sót.
Felhevíített fazékba öntjük a hagymát és kevés alaplén aranysárgára dinszeteljük.
Utána hozzáadjuk a fűszereket, majd felöntjük 1 liter forralt vízzel.
Hozzáadjuk a répát, paszternákot, zellert, petrezselyem gyökeret.
Főzzük 5 percet.
Mehet bele a krumpli és 2 bögre mirelit kelbimbó.
Öntünk rá még egy liter forralt vizet.
Főzzük 8 percet.
Ezután megy bele a brokkoli (amennyi belefér, ami lehet, hogy csak a fele, de sebaj) és a fafülgomba.
Főzzük 7 percet és ezzel kész.