• Akos

Vegán vadasmártás krumpligombóccal (gluténmentes) - videóval

Updated: Nov 12, 2019

Annyira egyszerű ezt a fogást elkészíteni, hogy mi is csak azért nem eszünk ilyet gyakrabban, mert még nagyon sokminden mást is ehetünk. :D

Lehet találni sok gluténmentes gombóc receptet meg vegánt is, de a kettő együtt nehezebben valósul meg. Az pedig, hogy lényegében két összetevője van... igen, van ilyen.


Hozzávalók (mártás):

  • 4 nagy répa

  • 1/2 petrezselyemgyökér

  • 1/2 zellergyökér

  • 1/2 kg krumpli

  • 1 hagyma

  • 1 babérlevél

  • 1,5 kk só

  • pár csipet bors

  • 1/3 kk asafoetida

  • 1 kk vadas fűszerkeverék (vagy bármi más)


Hozzávalók (gombóc):

  • 1/2 kg főtt krumpli

  • 25dkg kukoricakeményítő

Vegán és gluténmentes: vadasmártás krumpigombóccal.

Elkészítése:

  1. Megpucoljuk és felkarikázzuk a répát és petrezselymet.

  2. Megpucoljuk és felkockázzuk a krumplit és a zellert.

  3. Megpucoljuk és felcsíkozzuk a hagymát.

  4. Egy lábast felhevítünk és beledobjuk a hagymát.

  5. Kicsit keverjük, aztán hozzáadjuk a répát, zellert, petrezselymet.

  6. Az 1 liter vízből hozzáadunk, 1-2 centire felüntjük.

  7. Elkeverjük, lefedjük és kisebb lángon pároljuk 5 percig.

  8. Közben egy kis tálkába tesszük a sót, vadasfűszert, borsot, asafoetidát és babért.

  9. Az 5 perc leteltével hozzáadjuk a fűszereket, a krumplit és felöntjük a maradék vízzel.

  10. Elkeverjük és 15 perc alatt készre főzzük (lefedve, forrástól közepes lángon).

  11. Amikor megfőtt, az egészet leturmixoljuk egy botmixerrel. Kész a mártás.

  12. A gombóchoz sós vízben főzünk fél kg krumplit.

  13. Megvárjuk míg annyra lehűl, hogy kézzel lehessen vele dolgozni.

  14. Egy tálba tesszük és villával szétnyomkodjuk.

  15. Hozzáadjuk a kukoricakeményítő felét. Kézzel összedolgozzuk.

  16. Hozzáadjuk a másik felét is. Addig gyúrjuk, amíg egyetlen darab tésztát nem kapunk.

  17. Ebből aztán 50 grammos gömbölyű labdákat formálunk.

  18. Ezeket bő lobogó vízben 13 perc alatt kifőzzük, félidőtől féllángon.


A krumpligombóc videója pedig:



Azt azért látni kell, hogy ezek a gombócok masszívabbak, tömörebbek lesznek a szokványosnál, és főleg frissen évezet őket fogyasztani. Másnapra kicsit megszikkadnak. De ha frissen, még melegen szeretnénk vegán, gluténmentes vadast, akkor ez a recept kiválóan működik.


Ha vastagbélgyulladásod van vagy crohn beteg vagy, ezt a receptet még ne erőltesd.


45 views

©2019 Annyira egyszerű blog.