• Akos

Szerzetesek eledele

Updated: Nov 12, 2019

Egyszer egy nemes ember emelkedett szellemben elrendelte: legyen eme eledelnek neve "szerzetesek eledele". :)



Hozzávalók:

  • 6-10 db fafül gomba

  • fél fej brokkoli, felaprítva

  • negyed fej káposzta (kb 30dkg) kockázva

  • egy nagy répa (15 dkg), vékonyan, sréhen szeletelve

  • 5 dkg borsó,

  • 5 dkg kukorica,

  • 1 fej hagyma csíkozva

  • 4 ek szójaszósz

  • 2 ek keményítő


Elkészítése:

  1. A szárított gombát áztassuk egy órán át, majd szükség esetén daraboljuk.

  2. Forraljunk 2,5 liter vizet egy csipet sóval. Öntsük bele a brokkolit és a fafült, 2 perc múlva a többi zöldséget (a káposztától a hagymáig).

  3. Egy percig főzzük fedél alatt.

  4. Utána öntsük ki egy szűrőbe.

  5. Wokban hevítsünk fel kb egy deci vizet és adjuk hozzá a szűrőből a zöldségeket. Adjuk hozzá a szójaszószt, a levesport, a keményítőt apránként, mindig elkeverve, hogy ne csomósodjon. Addig süssük, amíg elmegy alóla a víz, de legfeljebb 3-4 percig. Ha túl sokáig sütjük, a káposzta összeesik.

  6. Lehet még sózni, igazítani az ízeket…


Tipp: lehet eleve alaplével dolgozni, nem vízzel és levesporral.


Megjegyzés: igaz, hogy egy fél ek szezámolajtól autentikusabb lesz, de sokkal kevésbé egészséges.


Megjegyzés: az eredeti recept használ fokhagymát, amit én — érdemeinek elismerése mellett — a bélrendszerre gyakorolt maró hatása miatt nem szoktam.


Megjegyzés: lehet játszani a keményítő mennyiséggel, csak ne csomósodjon. Van, aki állítólag előbb kikeveri egy kis vízben, úgy adja hozzá a zöldségekhez. Ezt még nem próbáltam.


Ha vastagbélgyulladásod van vagy crohn beteg vagy, ezt a receptet még ne erőltesd.

204 views

©2019 Annyira egyszerű blog.