Szerzetesek eledele
Updated: Nov 12, 2019
Egyszer egy nemes ember emelkedett szellemben elrendelte: legyen eme eledelnek neve "szerzetesek eledele". :)

Hozzávalók:
6-10 db fafül gomba
fél fej brokkoli, felaprítva
negyed fej káposzta (kb 30dkg) kockázva
egy nagy répa (15 dkg), vékonyan, sréhen szeletelve
5 dkg borsó,
5 dkg kukorica,
1 fej hagyma csíkozva
4 ek szójaszósz
2 ek keményítő
só
Elkészítése:
A szárított gombát áztassuk egy órán át, majd szükség esetén daraboljuk.
Forraljunk 2,5 liter vizet egy csipet sóval. Öntsük bele a brokkolit és a fafült, 2 perc múlva a többi zöldséget (a káposztától a hagymáig).
Egy percig főzzük fedél alatt.
Utána öntsük ki egy szűrőbe.
Wokban hevítsünk fel kb egy deci vizet és adjuk hozzá a szűrőből a zöldségeket. Adjuk hozzá a szójaszószt, a levesport, a keményítőt apránként, mindig elkeverve, hogy ne csomósodjon. Addig süssük, amíg elmegy alóla a víz, de legfeljebb 3-4 percig. Ha túl sokáig sütjük, a káposzta összeesik.
Lehet még sózni, igazítani az ízeket…
Tipp: lehet eleve alaplével dolgozni, nem vízzel és levesporral.
Megjegyzés: igaz, hogy egy fél ek szezámolajtól autentikusabb lesz, de sokkal kevésbé egészséges.
Megjegyzés: az eredeti recept használ fokhagymát, amit én — érdemeinek elismerése mellett — a bélrendszerre gyakorolt maró hatása miatt nem szoktam.
Megjegyzés: lehet játszani a keményítő mennyiséggel, csak ne csomósodjon. Van, aki állítólag előbb kikeveri egy kis vízben, úgy adja hozzá a zöldségekhez. Ezt még nem próbáltam.
Ha vastagbélgyulladásod van vagy crohn beteg vagy, ezt a receptet még ne erőltesd.