• Akos

Különbségek a "szükség" és a "vágy" között

Updated: Nov 12, 2019

A minap beszélgettem valakivel az étkezésről/táplálkozásról. Miután mondtam, hogy az állati eredetű ételek (tej, tojás, hús) kifejezetten károsak, azt kérdezte:

- De hát akkor mégis mit együnk?

Erre azt feleltem, amit vallok, élek, hirdetek:

- Zöldséget, gyümölcsöt.

Mire ő:

- De azzal nem lakom jól.

Kérdem én:

- Mivel? A rizzsel, krumplival, kukoricával?

És itt jön, amiért mesélem ezt az egészet:

- Hát persze, jól lehet lakni rizzsel is, de ha ráteszek egy kis pörköltet, az milyen finom!


Vajon mire gondol? Vágyra vagy szükségre?

Az emberek nagyon gyakran összekevernek fogalmakat.


“Szükséges enni húst, mert finom.” Valójában a “finom” nem szükséget mutat, hanem vágyat. Vágysz rá, mert finom. Attól, hogy finom, még nem lesz szükséges.


(Megjegyzem, minden élőlény azt az ételt találja finomnak, amire szüksége van, DE a tej, a hús, a zsír, a kenyér, a cukor mind függőséget okoznak, ezt nem árt tudni. Ha csak nyers ételeken nőttünk volna fel - ami nyilván növényi étrend lett volna - akkor igen, arra vágynánk, amire szükségünk is van, mert az elménk és az ízlelőbimbóink még a természetünkkel összangban működnének.)


Ezt a két fogalmat (szükség és vágy) egy globális méretű agymosás és kondícionálás eredményeképpen az emberiség nagyrésze keveri. Hiszen azt tanítja a TV is:

  • szükséges, hogy kövesd a divatot

  • szükséged van az okostelefonra

  • szükséged van rá, hogy tudd, mi van a sztárokkal

  • szükséged van társra

  • szükséged van gyerekre

  • szükséged van egy csomó mindenre, amire nincs.

  • amit szeretsz, arra szükséged van.


Ha az egész életet nézzük, akkor úgy néz ki, hogy szükségünk van egy pár cipőre, hogy ne fázzon télen a lábunk. De hogy az milyen színű, anyagú, fazonú, márkájú, az már nem a szükség. Az a vágy.

Táplálkozás esetében: létezik a világon egy csomó vegán, és már minden korosztályban kipróbálásra került, hogy ez az étrend kiválóan működik bölcsőtől a sírig. Szóval ha elfogadjuk, hogy fizikai táplálékra szükség van, akkor ez az étrend ezt lefedi (és nem árt senkinek és semminek). Ha valaki mást is akar enni, például halott állatok testrészeit, arra ne mondja, hogy “szükséges”, mert nem az! Tessék bevallani, hogy “vágyom rá, mert szeretem - és nem érdekel a sorsuk”.


Összegezve: hogy mire van szükségünk és mire vágyunk, az két külön dolog, két külön halmaz, amiknek nem ritkán metszete sincs. Hogy csak a táplálkozásnál maradjunk: valaki, aki pizzát, hamburgert, kólát eszik, és kerüli a zöldséget, gyümölcsöt, “mert nem finom”. Amire szüksége van (vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, növényi rost…), azt a bevitt ételek szinte egyáltalán nem tartalmazzák. De mégis azt eszi, mert a vágy erősebb. Nem a szükség, hanem a vágy, :)

73 views0 comments

Recent Posts

See All