• Akos

Savanyú káposzta

Volt egy időszak pár éve, amikor rátaláltam a gyors savanyítás módszerére, hogy hetente megettünk itthon 1-2 fej káposztát lesavanyítva. Ez már azért lecsengett, de időnként jól esik egy kis “savcsikápcsi”. Bélbetegségben szenvedőknek a közhiedelemmel ellentétben nem javasolt!

Hozzávalók:

  • 3/4 fej káposzta

  • 1 ek só

Elkészítése:

  1. 3/4 fej káposztát vékonyan felcsíkozunk. Kb. ennyi fog majd beleférni a befőttesüvegünkbe. A tiétek más méretű lehet, ki kell tapasztalni a mennyiségeket.

  2. Egy tálba tesszük a káposztát, megszórjuk 1 ek sóval, amit azután jól belemasszírozunk a káposztába, törve a rostokat, amennyire lehet. Ez kicsípheti a kezet. Lehet gumikesztyűben is végezni, de én nem szoktam, mert az csak műanyaghulladékhoz vezet. :)

  3. Utána üvegbe töltjük a káposztát.

  4. Ráöntjük a levet is, amit közben eresztett.

  5. A tetejét rögzítjük egy méretre vágott, lyukacsos műanyag lappal. Ennek az a lényege, hogy amikor a káposzta fermentálódik, közben ne tudjon feljönni a víz felszínére, mert attól megbuggyanna.

  6. Mindig víz alatt kell lennie.

  7. Felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje. Egy mély tányérra állítjuk, a tetejét lefedjük (de nem légmentesen!) és eltesszük árnyékos helyre 7-10 napra. 17-20 fok állítólag a legjobb neki. A káposzta mindvégig legyen a víz szintje alatt, ez nagyon fontos!


77 views0 comments

Recent Posts

See All