• Akos

Ratatouille, a francia nemlecsó - videóval

Updated: Nov 12, 2019

Másképp készítem a ratatouille-t (is), mint a francia séfek és az őket pontosan utánzók, mert az én verzióm gyorsabb és megfelel az egészséges ételkombinációs szabályoknak. Ettől függetlenül az eredmény önmagáért beszél.



Két fázis van, mindegyik rém egyszerű.


I. A vegán sajtszósz

Hozzávalók (1 literhez, ami elég egy nagy jénai ratatouille-hoz):

  • 60 dkg krumpli felkockázva

  • 1 kk petrezselyem

  • 1/2 kk kurkuma

  • 1/2 kk curry por

  • 1/2 kk füstölt paprika por

  • 1 kk só

  • pár csipet bors

  • 1/3 kk asafoetida (ha nincs, elhagyható)

  • 2 kk citromlé

Elkészítése:

  1. 1 liter zöldségleves alaplét forralunk (vagy vizet, amibe sót és vegamixet teszünk).

  2. Ebben 15 perc alatt megfőzzük a krumplit. Közben egy tálkában elkészítjük a fűszerkeveréket: petrezselyem, kurkuma, curry, füstölt paprika por, só, bors, asafoetida a fenti mennyiségekben. Amikor a krumpli megfőtt, a turmixgépbe tesszük.

  3. Hozzáadjuk a fűszereket.

  4. Adunk hozzá két kiskanál citromlét.

  5. Felöntjük főzőlével, kb addig, hogy ellepje.

  6. Krémmé turmixoljuk és ezzel a szósz kész is.

A vegán sajtszósz videója:


II. Innen már gyerekjáték a ratatouille “összerakása”:


Hozzávalók (együtt töltsék meg a jénait):

  • Krumpli

  • Cékla

  • Cukkíni

  • Lilahagyma

  • Kaliforniai (vagy kápia) paprika

  • Édesburgonya


Én úgy szoktam, hogy minden második szelet egy krumpli, de lehet egyenlő arányban is használni őket (ezért nem írtam mennyiségeket).

  1. A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk.

  2. A képen látható módon beállítgatjuk őket egy jénaiba. Lehet az oldalába is tömködni, legyen jól tele.

  3. Leöntjük 3-4 dl “vegán sajtszósszal”.

  4. A tetejét megszórjuk egy fél kiskanál rozmaringgal, majd egy spatulával eligazgatjuk, hogy mindenhova jusson szósz.

  5. Lefedjük egy alufóliával és 200C fokon 30 percig sütjük.

  6. Levesszük az alufóliát, majd még 15 percig sütjük. Ezzel kész is.

  7. Tálaláskor a tányéron még megöntjük egy kis vegán sajtszósszal és biggyesztünk mellé egy-két saját készítésű savanyú uborkát.


Ha vastagbélgyulladásod van vagy crohn beteg vagy, ezt a receptet még ne erőltesd.

13 views

©2019 Annyira egyszerű blog.