• Akos

Növényi étrend és spiritualitás

Updated: Nov 12, 2019

Egyes nézetek szerint az Életben nincsenek véletlenek. Magam is így látom, és aki akarja, bizonyságot szerezhet viszonylag egyszerűen. Ha pedig arra jutunk, hogy ezt elfogadjuk, akkor ebből az is következni fog, hogy az ember sem véletlenül került ide. Feladatunk van, és kaptunk egy csodálatos világot, ezt a bolygót otthonul.

Lehet a Földet kizsákmányolni, felzabálni és felperzselni, de lehet megbecsülni is, úgy, hogy utódaink utódaira is tekintettel vagyunk. Ez mindenkinek a belső értékrendje alapján egyéni döntése. Nyilván csak saját életünkben tudjuk filozófiánkat alkalmazni, másokra kevéssé vagyunk hatással. Legfeljebb példamutatással.Megjegyzés: Nem vagyok orvos, papíron még táplálkozási tanácsadó sem! Az itt felsorolt módszerek nem minősülnek tanácsadásnak, személyes tapasztalataimról szólnak! Aki kipróbálja, saját felelősségre teszi!


A jógában, keleti tanokban ismeretes egy kifejezés, az ahimsa, vagyis “a nem ártás elve”. Úgy élek, hogy nem teszek, nem kívánok rosszat senkinek és semminek. Ez egy igen komplex téma, most nem is tárgyaljuk bővebben, csupán a táplálkozással kapcsolatosan.

Az egyetlen dolog, ami azért teremttetett, hogy megegyék, a gyümölcs. Azért van figyelemfelkeltő színe, azért ízletes, hogy vonzza magához az állatokat. Ők leverik a fáról az érett gyümölcsöt, megeszik azt, majd máshol ürülékükkel “szétszórják” magjait. Ez a gyümölcs szaporodásának lényege.

A gyümölcs evésre terem. Azzal, hogy a termést elfogyasztjuk, a növénynek nem ártunk, sőt, jót teszünk vele, elősegítjük szaporodását. Vagyis a gyümölcs az az élőlény, amely elfogyasztásával betartottuk a nem ártás elvét. Így tehát az ember — az egyetlen fizikai élőlény ezen a bolygón, aki gondolkodik és elméjével döntést tud hozni — a legnemesebb döntés, amit hozhat, az, ha gyümölccsel táplálkozik. A zöldségek, mint például répa, cékla, már kissé kilógnak az ahimsa elvből. Ezért még a vegán étrend sem a legmagasabbrendű táplálkozási mód, de azért előkelő helyet foglal el a rangsorban.


Ha már említettem keleti tanokat, jöjjön egy nyugati példa is, mert idevág. Egy nagyon érdekes idézet a Bibliából. Teremtés könyve, 29-30: “Majd azt mondta Isten: »Íme, nektek adtam minden füvet, amely magot hoz a földön, s minden fát, amelynek a gyümölcsében benne van a magva, hogy legyen ennivalótok, a zöld növényzetet pedig a föld minden állatának, az ég minden madarának és mindannak, ami mozog a földön, s amiben élő pára van, hogy eledelük legyen!«”. Sehol nem mondta Isten, hogy “itt ez a sok állat, Ádám, edd ezeket is, mert a sültkrumpli önmagában nem elég laktató a belednek”. Pedig(!) Ádám és Éva a Paradicsomban védve voltak minden betegségtől, elhízástól, koleszterintől, savasodástól, bélféregtől, magas vérnyomástól, amikkel a modern embernek bizony számolnia kell bizonyos életmód folytatása esetén.


Végkövetkeztetésként megint csak azt állapíthatjuk meg, amit a korábbi blogbejegyzésben is, hogy a gyümölcs, a növény az ember számára ideális táplálék biológiai, erkölcsi, karmikus, vallási, spirituális és minden lehetséges értelemben véve egyaránt.

18 views0 comments

Recent Posts

See All