• Akos

Miért akartam táplálkozási tanácsadó lenni?

Updated: Dec 6, 2019

Olyan sokan kértek már tőlem segítséget a bélgyulladásukkal kapcsolatban, hogy már régóta érett bennem, hogy valami papírt kellene szereznem. Ilyen a világ, nincs ezzel gond. Akinek papírja van, arra szabad hallgatni.

De azért hosszú időn át elhessegettem a gondolatot, hogy beiratkozzam egy táplálkozási tanácsadói képzésre. Egyrészt, mert Magyarországon nem találtam olyat, amilyet szerettem volna. Ha engem elkezd valaki arról tanítani, hogy a húsfogyasztás szükséges, a tej meg élet, erő, egészség, akkor vagy otthagyom, vagy összeveszünk, és utána hagyom ott. Mindenesetre így is, úgy is kidobott pénz.


Másrészt egy ilyen képzés nagyfokú elkötelezettséggel is jár. Egy csomó időt és munkát kell belefektetni. Sosem éreztem, hogy a csomó időt és munkát pont ebbe szeretném beletenni. Mindig úgy gondoltam (jól vagy rosszul, az más kérdés), hogy annyit tanultam már erről a betegségről és az ember táplálkozásáról, amíg 15 éven át a sajátgyógyulásom módját kutattam, hogy biztos érdekes egy ilyen tanfolyam, meg csábító, hogy az embernek lesz még egy szakmája, de szükségem igazából nincs rá.

Ha hiszed, ha nem, egyszer csak azt éreztem, hogy lenne kedvem tanulni a témában. Ez valamikor ősszel volt, október közepén. Úgy voltam vele, hogy ha most beiratkoznék, akkor már úgyis elvégzem, de ha várok, talán alábbhagy a lendület, és akkor nem vagyok előrébb. Úgyhogy körülnéztem, és beiratkoztam egy angol online iskola (Centre of Excellence) "vegán táplálkozási tanácsadó" képzésére. Ez egy 150 órás tanfolyam, aminek nagy előnye, hogy online, és saját tempóban haladhat az ember. Úgyhogy intenzívre vettem a dolgot. Leültem, és kis túlzással azt mondhatom, hogy addig nem álltam fel, amíg kész nem voltam. Na jó, nem, de mint egy fősulis vizsgaidőszak. Reggeltől estig, minden nap. (Bár anno én inkább estétől reggelig szerettem tanulni.)


Szóval, erőfeszítéseim eredményeként, most már elmondhatnám, hogy táplálkozási tanácsadó vagyok. DE nem teszem, mivel nem honosíttattam, Magyarországon ez nem számít. Engem amúgy nem zavar, hiszen ahogy gyerekkoromban is mondták, "magamért tanultam". 


Azért nemcsak magamért. Kicsit talán jobb érzés lehet azoknak, akiknek segítek a colitis ulcerosa vagy crohn betegségük öngyógyításában (vagy akár csak egy tartós és eredményes fogyásban), hogy akivel megbeszélik a dolgokat, már nem egy autodidakta, hanem képzett valaki.

Ami a tanultakat illeti, bizony, van egy csomó dolog, amit nem tudtam. Tanultam sok érdekeset és hasznosat. Meg egy rakás olyat is, amit már rég tudok, hogy nem működik, dehát a vegán étrend sem tökéletes. Kicsit csiszolni kell, hogy az legyen, ez az, amit én úgy hívok: "a megfelelően összeállított, teljes értékű növényi étrend".


Ha bővebben érdekel, erre vannak a konzultációs lehetőségek. Foglalj bátran időpontot, az első konzi ingyenes68 views0 comments

Recent Posts

See All