• Akos

Krumplipüré gazdagon - videóval!

Updated: Nov 12, 2019

Egyszerű, variálható, finom, tápláló, egészséges, emiatt szinte mindennapos étel nálunk.


Amikor krumplit főzünk, mi mindig egy kilót főzünk. Megvan a jól kitapasztalt arány: 1 kg krumpli, 1 liter víz, másfél kiskanál só. Ez így tuti mindig jó (a mi lábasunkban).

De mivel nem kell mindenhez pont egy kiló, például a szószok sarzsa 60 deka, így általában van "maradék". Ebből a 40 dekából szoktunk például krumplipürét készíteni. Hogy meg ne legyen kevés a 40 deka krumpi, adunk hozzá bőven ezt-azt.


Krumplipüré gazdagon. Több mint köret.

Hozzávalók:

  • 40 dkg kockázott krumpli (ha bio, meg sem hámozzuk.)

  • 1,5 kk só (ez 1 kg krumplihoz való mennyiség, ha kevesebbet főzöl, nyilván arányosan kevesebb)

  • 1 bögre fagyasztott kukorica

  • 1 bögre fagyasztott borsó

  • 1 bögre fagyasztott zöldbab (a zöld fajtából

  • 1/4 piros kaliforniai paprika felkockázva

  • esetleg 1 kk vegamix levespor

  • 2 ek barnaszósz vagy más krumplialapú szósz.



Elkészítése:

  1. Forraljunk 1 liter vizet.

  2. Bele a sót (és a vegamixet).

  3. A krumplit kb 15 perc alatt megfőzzük.

  4. Leöntjük a főzőlét és villával (vagy krumplinyomóval) összetörjük. Én szeretem darabosra hagyni.

  5. Hozzákeverjük a két kanál szószt, ettől krémesebb lesz.

  6. Alaplében vagy vízben megfőzzük a fagyasztott zöldségeket ( forrásban lévő vízbe öntéstől 10 perc alatt megfőnek).

  7. Ezeket is és a paprika kockákat is hozzáadjuk a krumplihoz, és jól elkeverjük az egészet.


Tipp: lehet tovább fűszerezni, például egy kis borssal vagy petrezselyemmel...


Ha vastagbélgyulladásod van vagy crohn beteg vagy, ezt a receptet még ne erőltesd.

43 views

©2019 Annyira egyszerű blog.