• Akos

Krumplifőzelék - videóval

“Ahogy mi szeretjük.” Nem autentikus, szinte teljesen saját fejlesztés, a sűrítés csak úgy, mint az ízesítése. De nálunk már ez számít megszokottnak.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli

  • 1/2 hagyma

  • 1 kk vegán margarin

  • 1 kk só

  • 1/2 kk majoranna

  • 1/2 kk petrezselyem

  • 1/4 kk asafoetida

Elkészítése:

  1. 1 kg krumplit meghámozunk és felkockázunk.

  2. 1/2 vöröshagymát felaprítunk.

  3. A videóban kb 1 kk margarint is használtam a hagyma dinszteléséhez. Ez elhagyható, csak bemutattam, hogy van egy középút az olajon és a vízen dinsztelés között. Többféleképpen szoktam magát a dinsztelést is végezni. Hol lefedve, hol nem. Itt a videóban épp fedéllel. Tehát:

  4. Öntünk rá fél-egy deci vizet (jobb az alaplé, ha van).

  5. Elkeverjük, lefedjük.

  6. Amikor elfőtt, megint öntünk rá, elkeverjük, lefedjük, stb.

  7. Amikor megpuhult a hagyma és szép színe van, hozzáadjuk a fűszereket: 1 kk só, 1/2 kk majoranna, 1/2 kk petrezselyem és 1/4 kk asafoetida.

  8. Kicsit elkeverjük a fűszereket, majd felöntjük 1 liter forralt vízzel.

  9. Utána hozzáadjuk a kiló krumplit, és lefedjük.

  10. 15 perc múlva meg is főtt. Én ezt mindig beleöntéstől,nem pedig újraforrástól számolom, mert így egyszerűbb főzni.

  11. Amikor kész, leöntjük a lé felét.

  12. A sűrűjének kb a felét botmixerrel krémesítjük.

  13. Utána elkeverjük, és kész is a krumplifőzelék.

Tipp: a “majroanna mix”. Ez nekem van kikeverve. Az arány: 4 kk majoranna, 4 kk petrezselyem, 1 kk asafoetida. Ebből a mixből teszek 1 kk-t egy ilyen adag krumplifőzelékbe.


10 views

©2019 Annyira egyszerű blog.