• Akos

Hogyan éljünk muslincák nélkül?

Az egyik mód, hogy ne legyen otthon gyümölcs. De ha Te és családod egészségesen akartok táplálkozni, akkor ez nyilván nem lehetséges.

Nálunk heti szinten elfogy kb 15 kiló banán, plusz kb 8-10 kiló egyéb gyümölcs, ami azt eredményezte, hogy - tél ide vagy oda - folyamatosan harcban álltunk a muslincákkal. Ezek a kis betolakodók nap mint nap megkeserítették az életünket, mert ők is imádják a friss gyümölcsöt. Mivel pedig picik, nagyon nehéz őket távol tartani, hiszen még a kulcslyukon is tudnak közlekedni. Ők az a fajta élőlény (hasonlóan a molyhoz és sajnos még van pár), amik csak úgy ott teremnek. Hiába van kint nulla fok, és elképzelése sincs az embernek, hogy honnan jönnek, mégis jönnek. Vannak. Mindig.


Van az a módszer, hogy muslincacsapda, de se megölni nem szeretjük őket, még akkor sem, ha kártevők, se nem hoz kielégítő eredményt, mert mindet nem kapja el. Plusz, nem szeretjük a halott rovarokkal teli csapdát állandó jelleggel az ételeink közelében, ez talán nem meglepő. :)


Viszont nemrég megtaláltam a gyümölcstárolás eddig egyedüli működőképes módját, amivel megszűnt a muslincaforgalom a konyhánkban.


Egy pár hete az egyik nagy gyümölcsfogyasztó barátom egyik videójában - nem is hangsúlyosan, csak úgy egy mozdulatként - elővett egy szekrényből banánt. Hú, egyből kiszúrtam, hogy milyen csodaszekrény volt az! Muslincahálós volt az ajtaja.

Na, több se kellett, mondtam is Dórinak, a páromnak, hogy egy ilyen kell nekünk is! Persze, érthető módon - mivel még nem tudta, hogyan fog kinézni - láttam az arcán, hogy nem repes az örömtől, hogy át akarom barkácsolni a konyhát valamiféle sufnituning gyümölcsterráriummá. Akkor még előttem sem volt kristálytiszta, hogyan, hol és mennyire esztétikusra fogom tudni kivitelezni a dolgot. De mivel korábban a banánt (mennyiségére való tekintettel) a konyhához közeli fürdőszobában, műanyag rekeszekben és általában muslincafelhővel körülvéve tartottuk, azt már sejtettem, hogy annál csak jobb lehet. A banán amúgy két okból foglal el külön említésre méltó helyet a gyümölcsök között:

  1. Mert a turmixban, amit rendszeresen fogyasztunk, jelentős mennyiségben használjuk (kb az összes gyümölcstartalom fele-kétharmada)

  2. Mert a boltban kapható banán általában még nem érett, ezért több map, akár egy hét is kell neki, mire szépen bepöttyöződik, megérik. Minél pöttyösebb, annál több benne a cukor és az egyéb értékes tápanyagok. A nem pöttyös banán éretlen banán.

A konyhában lévő bárszekrényt szemeltem ki a célra. Ebben időtlen idők óta a csilli-villi ünneplős pohárkészletet tartottuk, amit kábé évente egyszer használunk, karácsonykor. Ezenkívül alkoholt tartottunk benne, amit meg nagyjából nem sokkal sűrűbben fogyasztunk, főleg inkább a vendégeink. A piák tehát bementek a kamrába, a poharakat meg - kicsit kevésbé szellősen mint addig - beállítgattam egy másik szekrénybe. Így a kétajtós bárszekrény teljesen felszabadult.

Ide áthelyeztem a fürdőből a banánt az egyikbe, a konyhapultról az almát, körtét, mangót meg mindenféle egyéb gyümölcsöt a másikba.


Tökjó! Örültem. Egyrészt közelebb kerültek a banánok a felhasználás helyéhez, már nem kellett folyton elbattyogni értük a fürdőszobába, másrészt megszűnt a muslincaáradat.

De sajnos ennyire nem volt egyszerű a dolog. Azért nem, mert a banánok úgy bepárásították az üvegajtós szekrényt, hogy szinte csepegett az üvegpolcokról a víz. Ahogy figyeltem, a többi gyümölcs nem, csak a banán volt ilyen hatással.

Sebaj, megoldjuk, kell egy kis szellőzőnyílás, gondoltam. Fúrtam is rá két centi átmérőjű lyukakat, egyet innen, egyet onnan, meg egyet a két szekrényfél közé. Gondoltam, így majd jár a levegő. Aztán még fúrtam több lyukat is kevésbé látható helyekre, mert azt láttam, hogy kevés. Ez két dolgot eredményezett:

  1. persze a muslincák betaláltak oda is de

  2. a pára problémája nem oldódott meg, olyan szinten, hogy tudtam, ha ez így megy, szétrohad a szekrény.

Úgyhogy keresgéltem a neten, és a Rekusz Brekusz nevű, békatenyésztőknek szóló webshopból rendeltem muslincahálót. Mi muslincának mondjuk, de amúgy asszem, muslica hivatalos a neve. Ezt sikerült az üvegajtó helyére kis szegekkel felapplikálni. Mivel elég sűrű, elég merev is, minden várakozáson felüli esztétikusan sikerült felszerelnünk. Így most nincs pára, nincs muslinca, van nagy öröm!


Belülről az ajtó, még nem tövig bevert szegekkel.

Lehet a gyümölcsöt hűtőbe is tenni, persze, de akkor folyton hideg, márpedig a szobahőmérsékletű egyrészt egészségesebb, másrészt (és főleg) az ilyet sokkal kellemesebb fogyasztani, különösen most, télen.


Nem huplis, szépen ráfeszül a keretre. Persze, ha valaki beletérdel, ki tud szakadni, de az üvegajtó is.

Ha tehát hozzánk hasonlóan Te és családod is muslincaproblémával küzdötök, ez egy tartós és kényelmes megoldás, szívből ajánlom!

52 views0 comments

Recent Posts

See All