Finomfőzelék
Gyerekkoromban a világból ki lehetett volna engem üldözni finomfőzelékkel. Az Élet egyik nagy megmagyarázhatatlan misztériumának tartottam, hogy “miért hívják ezt finomnak, amikor nem az???”
Mára már sokat változott a véleményem, és — bár EZ a finomfőzi nem AZ a finomfőzi(!) —, nagyon szeretem.

Hozzávalók:
1 nagyobb krumpli
1/2 hagyma
1 kk só
pár csipet bors
1 kk sómentes levespor
1 kk petrezselyem
1/3 kk asafoetida
Egy darab zellergyökér
80-100 dkg mirelit zöldségkeverék (borsó-répa-kukorica)
Elkészítése:
Egy nagyobb krumplit felkockázunk (ne túl apróra).
Egy fél hagymát felaprítunk.
Forró lábasba öntjük a hagymát.
Kevés alaplén dinszteljük amíg nem lesz szép aranysárga színe.
Ekkor felöntjük 1 liter forralt vízzel.
Adunk hozzá 1 kk sót, pár csipet borsot, 1 kk sómentes levesport és 1 kk petrezselymet és 1/3kk asafoetidát.
Hozzáadjuk a krumplit és egy darab zellergyökeret, főzzük 5 percig.
Majd hozzáadunk 80-100 dkg mirelit zöldségkeveréket.
10 perc múlva kész is.
A krumplit és a zeller egy részét turmixgépbe szedjük.
A többi zellert (ízlés szerint félretesszük vagy benne hagyjuk).
Felöntjük lével és némi zöldséggel.
Krémmé turmixoljuk.
Visszaöntjük a lábasba, elkeverjük és kész is.
Tipp: ha sűrűbbre akarjuk, visszaöntés előtt öntsünk le a főzőléből.
Tipp: fogyasztható kölesfasírttal, gombapörkölttel, grillezett krumplival stb.