• Akos

Finomfőzelék

Gyerekkoromban a világból ki lehetett volna engem üldözni finomfőzelékkel. Az Élet egyik nagy megmagyarázhatatlan misztériumának tartottam, hogy “miért hívják ezt finomnak, amikor nem az???”

Mára már sokat változott a véleményem, és — bár EZ a finomfőzi nem AZ a finomfőzi(!) —, nagyon szeretem.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb krumpli

  • 1/2 hagyma

  • 1 kk só

  • pár csipet bors

  • 1 kk sómentes levespor

  • 1 kk petrezselyem

  • 1/3 kk asafoetida

  • Egy darab zellergyökér

  • 80-100 dkg mirelit zöldségkeverék (borsó-répa-kukorica)

Elkészítése:

  1. Egy nagyobb krumplit felkockázunk (ne túl apróra).

  2. Egy fél hagymát felaprítunk.

  3. Forró lábasba öntjük a hagymát.

  4. Kevés alaplén dinszteljük amíg nem lesz szép aranysárga színe.

  5. Ekkor felöntjük 1 liter forralt vízzel.

  6. Adunk hozzá 1 kk sót, pár csipet borsot, 1 kk sómentes levesport és 1 kk petrezselymet és 1/3kk asafoetidát.

  7. Hozzáadjuk a krumplit és egy darab zellergyökeret, főzzük 5 percig.

  8. Majd hozzáadunk 80-100 dkg mirelit zöldségkeveréket.

  9. 10 perc múlva kész is.

  10. A krumplit és a zeller egy részét turmixgépbe szedjük.

  11. A többi zellert (ízlés szerint félretesszük vagy benne hagyjuk).

  12. Felöntjük lével és némi zöldséggel.

  13. Krémmé turmixoljuk.

  14. Visszaöntjük a lábasba, elkeverjük és kész is.

Tipp: ha sűrűbbre akarjuk, visszaöntés előtt öntsünk le a főzőléből.

Tipp: fogyasztható kölesfasírttal, gombapörkölttel, grillezett krumplival stb.




5 views

©2019 Annyira egyszerű blog.