Etióp ragu - videóval
Updated: Nov 12, 2019
Ez egy igazán finom étel! És, mivel ebbe a blogba belefért, tényleg egészséges is. Elkészíteni pedig olyan könnyű, hogy ha még életedben nem főztél semmit, nyugodtan kezdheted ezzel. Mi pedig — pont emiatt — szándékosan ezt vettük elsőnek a főzősvideó-készítő tevékenységünkben.
Hozzávalók:
1/2 vöröshagyma csíkokra vágva
3-5 répa (méretfüggő) karikákra vágva
egy kis fej káposzta, vagy egy fél nagy fej (kb 50-60 dkg)
1 kg krumpli kockákra vágva
1/2 zöld kaliforniai paprika felkockázva
1/4 kk bors
1/2 kk gyömbér*
1/3 kk asafoetida* (ördöggyökér)
1,5 kk só
1/4 kk római kömény* (kezdőknek mondom, a "rendes" kömény nem jó!!)
1/2 kk kurkuma*
1/4 kk fahéj*
1/4 kk kardamom*
1 liter zöldségleves alaplé (ha nincs maradék alaplé, használj vizet, és a fűszereket egészítsd ki 2 kk vegamix-szel.)
Megjegyzés: az összes csillagozott egyébként kihagyható. Nem lesz ugyanilyen finom, és semennyire nem lesz egzotikus, de mi már készítettük csak só+borssal, és teljesen működik úgy is.
Elkészítés:
1. Előkészítjük az összes zöldséget.
2. Mivel olajat nem használunk, az nem kell. Felhevítjük a lábast, bedobjuk az előkészített hagymát, répát, és öntünk rá a zöldségleves alapléből egy centit.
3. Lefedjük, levesszük közepes lángra és főzzük egy 4-5 percig. A kevés lé szépen elfő, a hagyma karamellizálódik, a répa párolódik.
4. Közben van idő kimérni a fűszereket egy kis száraz(!) tálkába vagy pohárba.
5. A lábasba öntjük a fűszereket. Elkeverjük fakanállal.
6. Hozzáadjuk a káposztát.
7. Hozzáadjuk a maradék (majdnem 1 liter) zöldségleves alaplét.
8. Főzzük 5 percig.
9. Hozzáadjuk a krumplit, megkeverjük és lefedbe, közepes lángon főzzük 15 percig.
10. Paprikakockákkal meghintve tálaljuk.
Tipp: finom úgy is, hogy főtt basmati rizst eszünk hozzá... :)
Ha vastagbélgyulladásod van vagy crohn beteg vagy, ezt a receptet még ne erőltesd.