• Akos

Etióp ragu - videóval

Updated: Nov 12, 2019

Ez egy igazán finom étel! És, mivel ebbe a blogba belefért, tényleg egészséges is. Elkészíteni pedig olyan könnyű, hogy ha még életedben nem főztél semmit, nyugodtan kezdheted ezzel. Mi pedig — pont emiatt — szándékosan ezt vettük elsőnek a főzősvideó-készítő tevékenységünkben.

Hozzávalók:

1/2 vöröshagyma csíkokra vágva

3-5 répa (méretfüggő) karikákra vágva

egy kis fej káposzta, vagy egy fél nagy fej (kb 50-60 dkg)

1 kg krumpli kockákra vágva

1/2 zöld kaliforniai paprika felkockázva

1/4 kk bors

1/2 kk gyömbér*

1/3 kk asafoetida* (ördöggyökér)

1,5 kk só

1/4 kk római kömény* (kezdőknek mondom, a "rendes" kömény nem jó!!)

1/2 kk kurkuma*

1/4 kk fahéj*

1/4 kk kardamom*

1 liter zöldségleves alaplé (ha nincs maradék alaplé, használj vizet, és a fűszereket egészítsd ki 2 kk vegamix-szel.)


Megjegyzés: az összes csillagozott egyébként kihagyható. Nem lesz ugyanilyen finom, és semennyire nem lesz egzotikus, de mi már készítettük csak só+borssal, és teljesen működik úgy is.



Elkészítés:

1. Előkészítjük az összes zöldséget.

2. Mivel olajat nem használunk, az nem kell. Felhevítjük a lábast, bedobjuk az előkészített hagymát, répát, és öntünk rá a zöldségleves alapléből egy centit.

3. Lefedjük, levesszük közepes lángra és főzzük egy 4-5 percig. A kevés lé szépen elfő, a hagyma karamellizálódik, a répa párolódik.

4. Közben van idő kimérni a fűszereket egy kis száraz(!) tálkába vagy pohárba.

5. A lábasba öntjük a fűszereket. Elkeverjük fakanállal.

6. Hozzáadjuk a káposztát.

7. Hozzáadjuk a maradék (majdnem 1 liter) zöldségleves alaplét.

8. Főzzük 5 percig.

9. Hozzáadjuk a krumplit, megkeverjük és lefedbe, közepes lángon főzzük 15 percig.

10. Paprikakockákkal meghintve tálaljuk.


Tipp: finom úgy is, hogy főtt basmati rizst eszünk hozzá... :)


Ha vastagbélgyulladásod van vagy crohn beteg vagy, ezt a receptet még ne erőltesd.

37 views

©2019 Annyira egyszerű blog.