• Akos

Miért ne együnk desszertnek gyümölcsöt!

Updated: Nov 12, 2019

Tudom, hogy a menzán folyton alma volt a desszert. Tudom, hogy a meggyes pite, a barackos lepény és az áfonyás muffin nagyon finomak. Tudom, hogy a közétkeztetésben is elterjedt a pogácsa almával, mint uzsonna. És tudom, hogy ezt mindig is így tanultuk.


De attól még nem egészséges! És itt tisztázzuk: ami nem egészséges, az káros. De miért is káros egy almás pite?


A gyümölcsök olyan kategóriát képeznek, aminek tagjait semmilyen más ételféleséggel nem javasolt együtt enni. Ennek oka az, hogy a gyümölcsöket emészti szervezetünk legkönnyebben, leggyorsabban. Viszont ha a gyomorba kerül egy rész alma és egy rész tészta, az almát a gyomor nem engedi tovább, amíg a tészta is kész nincs. Vagy pedig úgy halad tovább a tészta, hogy még a gyomorban lenne a helye. Ez pedig ahhoz vezet, hogy testünkben az ételek nem emésztődnek, hanem fermentálódnak, erjednek.

Ennek következményei (hogy csak néhányat említsek):

  • gázosodás, puffadás

  • a tápanyagok nem megfelelő felszívódása

  • székrekedés, hasmenés

  • a bélrendszerben elburjánzanak az erjesztő organizmusok.

  • a bélrendszer gyengítése gyengíti az immunrendszert

Ha magában esszük az almát, de a tetejére egy finom ebédnek, az pont ugyanilyen. Alatta a krumplis tészta, ami nem engedi az almát olyan tempóban emésztődni, ahogy kellene.

Kell a gyümölcs a szervezetünknek, ennek én vagyok az egyik legnagyobb híve és szószólója. De a gyümölcs helye és ideje nem a desszert. Együnk gyümölcsöt minden nap reggel, délelőtt és délben (csak és kizárólag gyümölcsöt). Én ezt teszem, és tudom, hogy működik, elég, van elég erőm. De amikor nem gyümölcsöt eszem, hanem mondjuk egy finom vacsorát, eszembe nem jut rátenni a tetejére egy szelet dinnyét, hogy azzal megrohasszam az egészet a gyomromban.

Ezért — javaslom — felejtsük el a régi butaságokat, mint a desszert gyümölcs! Ne gondoljuk, hogy a desszert alma is “jobb mint a semmi”. Nem jobb, mert kárt okoz. A “semmi” jobb, mint a károkozás.

Gyümölcsöt csak magában!

“És akkor most nincs több almás pite és áfonyás muffin?” - jön a kérdés. Nos, eheted, ha akarod, de a fentiek attól még igazak rá. Az én tanácsom, hogy egyél csak gyümölcsöt reggel és délben, akkor este nem is fogsz édesre vágyni. :) 

93 views0 comments

Recent Posts

See All