• Akos

Bableves füstösen

Updated: Jun 29

Igazi, ungarische bableves fíling, mellőzve minden kártékonyságot belőle (állathús, zsír). Szóval, ez olyan magyaros étel, ami egészséges. Sajnos, kevés van. :)

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli

  • 1 hagyma

  • 3 répa

  • 1/2 petrezselyem gyökér,

  • Egy darab zellergyökér

  • 1/2 paszternák

  • 1 kk füstölt paprika

  • 1 kk levespor (sómentes)

  • 1/4 kk bors

  • 1/3 kk asafoetida

  • 1 kk petrezselyem

  • 1,5 kk só

  • 1/4 kk őrölt kömény

  • 1-2 kk vörösborecet

  • 1 babérlevél

Elkészítése:

  1. 1 kg krumplit felkockázunk.

  2. 1 hagymát felaprítunk.

  3. 3 répát karikákra vágunk.

  4. A petrezselyem gyökeret én be szoktam vagdosni a vastag végénél kezdve, mert mi azt nem esszük meg (senki sem szereti különösebben). Így, ha nem kis darabkákban van, egyben ki lehet emelni a főzés után.

  5. Egy darab paszternákkal és egy darab zellergyökérrel ugyanez a helyzet. Jó, ha benne fő, de utána kivesszük majd.

  6. Összekészítjük a fűszereket egy száraz tálkába (a füstölt paprikától a köményig).

  7. Forró fazékba öntjük az összeaprított hagymát.

  8. Kevergetjük, majd amikor már kezd az edény alján látszani, hogy banul, öntünk rá 0,5-1 dl alaplét.

  9. Kevergetjük, majd amikor elfőtt a lé és kezdene megint leégni, megint öntünk rá.

  10. Így, szépen megdinsztelhetjük a hagymát olaj nélkül. Nem, olaj íze nem lesz. Viszont az olaj nem jóbarát, még az olíva sem. Szóval jobb ez így. :)

  11. Az utolsó hagymapirító körben hozzáadjuk a fűszereket.

  12. Kevergetjük egy kicsit, de ne túl sokáig, nehogy leégjenek.

  13. Öntünk rá egy kis vizet. Vagyis akár egy litert rögtön. Itt volt egy kis döccenés a videóban, ez ne zavarjon. :)

  14. Hozzáadjuk a répát, paszternákot, petrezselymet, zellert.

  15. Főzzük 5 percig.

  16. Hozzáadunk 1-2 kk vörösborecetet, 1 babérlevelet.

  17. Mehet bele a krumpli is.

  18. Főzzük 15 percig.

  19. A végén adunk hozzá konzerv babot. Lehet 1 konzerv, vagy akár több. Bevallom, a videóban jócskán alulkalibráltam ezt a mennyiséget. Igaz, nem jó túlzásba vinni a babféléket. Na, de mivel ez bableves, néha belefér. :)

  20. A babbal már csak összeforraljuk az egészet.

Tipp: mindig felforralom a vizet, és azt használom főzéskor, mert így a tűzhelyen előbb eléri majd a forráspontot.


Tipp2: Soha nem meleg vizet engedek a csapból főzéshez, mert abban egy csomó méreganyag van kioldva, nem beszélve arról, hogy a meleg csap nálunk nem megy át a víztisztítón.






5 views

©2019 Annyira egyszerű blog.