Bableves füstösen
Updated: Jun 29, 2020
Igazi, ungarische bableves fíling, mellőzve minden kártékonyságot belőle (állathús, zsír). Szóval, ez olyan magyaros étel, ami egészséges. Sajnos, kevés van. :)

Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 hagyma
3 répa
1/2 petrezselyem gyökér,
Egy darab zellergyökér
1/2 paszternák
1 kk füstölt paprika
1 kk levespor (sómentes)
1/4 kk bors
1/3 kk asafoetida
1 kk petrezselyem
1,5 kk só
1/4 kk őrölt kömény
1-2 kk vörösborecet
1 babérlevél
Elkészítése:
1 kg krumplit felkockázunk.
1 hagymát felaprítunk.
3 répát karikákra vágunk.
A petrezselyem gyökeret én be szoktam vagdosni a vastag végénél kezdve, mert mi azt nem esszük meg (senki sem szereti különösebben). Így, ha nem kis darabkákban van, egyben ki lehet emelni a főzés után.
Egy darab paszternákkal és egy darab zellergyökérrel ugyanez a helyzet. Jó, ha benne fő, de utána kivesszük majd.
Összekészítjük a fűszereket egy száraz tálkába (a füstölt paprikától a köményig).
Forró fazékba öntjük az összeaprított hagymát.
Kevergetjük, majd amikor már kezd az edény alján látszani, hogy banul, öntünk rá 0,5-1 dl alaplét.
Kevergetjük, majd amikor elfőtt a lé és kezdene megint leégni, megint öntünk rá.
Így, szépen megdinsztelhetjük a hagymát olaj nélkül. Nem, olaj íze nem lesz. Viszont az olaj nem jóbarát, még az olíva sem. Szóval jobb ez így. :)
Az utolsó hagymapirító körben hozzáadjuk a fűszereket.
Kevergetjük egy kicsit, de ne túl sokáig, nehogy leégjenek.
Öntünk rá egy kis vizet. Vagyis akár egy litert rögtön. Itt volt egy kis döccenés a videóban, ez ne zavarjon. :)
Hozzáadjuk a répát, paszternákot, petrezselymet, zellert.
Főzzük 5 percig.
Hozzáadunk 1-2 kk vörösborecetet, 1 babérlevelet.
Mehet bele a krumpli is.
Főzzük 15 percig.
A végén adunk hozzá konzerv babot. Lehet 1 konzerv, vagy akár több. Bevallom, a videóban jócskán alulkalibráltam ezt a mennyiséget. Igaz, nem jó túlzásba vinni a babféléket. Na, de mivel ez bableves, néha belefér. :)
A babbal már csak összeforraljuk az egészet.
Tipp: mindig felforralom a vizet, és azt használom főzéskor, mert így a tűzhelyen előbb eléri majd a forráspontot.
Tipp2: Soha nem meleg vizet engedek a csapból főzéshez, mert abban egy csomó méreganyag van kioldva, nem beszélve arról, hogy a meleg csap nálunk nem megy át a víztisztítón.