• Akos

B12 - Tisztázzuk a helyzetet!

Amikor valaki vegán, a közhiedelemnek örvendő B12-vitamin “elégtelensége” egy olyan dolog, amit a legtöbbször a fejéhez vágnak. Tele van társadalmunk azzal a dogmával, hogy B12-t nem lehet növényekből megszerezni, és ezért — mit van mit tenni — muszáj megennünk az állatokat vagy melléktermékeiket.


Mi is a B12 egyáltalán?

A természetben a mosatlan zöldségek lennének a B12 forrásunk.

“A B12-vitamin (kobalamin) vízben oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. A B-vitamincsoport tagja. Emellett szerepet játszik még a sejtek anyagcseréjében, részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását. Az ajánlott napi bevitel 2-3 µg.” (Forrás: wikipedia)


Rendben, szükséges, ezt elfogadjuk.


A B12-t baktériumok termelik. Elődeink (a természettel egységben élők) a mosatlan gyümölccsel, talajmenti kosszal vihették be a B12-t. Mivel ma már mindent permeteznek, ettől mi elesünk. Ezért van az, hogy az egyébként minden más tekintetben tökéletes növényi étrend nem tartalmazza a B12-t. Megjegyzem, az állattenyésztés az az iparág, ahol aztán mindent sterilizálnak, mire a fogyasztóhoz ér, ami azt is megmagyarázza, hogy miért nem a vegánok a népesség leginkább B12-hiányos része. (Lásd nutritionfacts.org) Még úgy is igaz ez, hogy állítólag az állatokat is kezelik B12-vel, szóval ők is mesterségesen kapják azt.


Olvastam egyszer egy — hosszú, részletes és nagyon tudományos — tanulmányt, ami aztán teljesen “bebizonyította” (egyelőre idézőjelbe tettem), hogy a táplálékkiegészítőkből bevett B12 nem épül be a szervezetbe, tehát csak egy marketingfogás, de értelme nincs.


Ezek után bizonyítsunk!


2018. október végén csináltattam egy vértesztet. A B12 szintem 166 pmol/L volt. A normális 156-672 között van. Vagyis ekkor a normális minimum felett voltam, igaz, épp csak “csisszre”.

Ekkor elkezdtem szedni heti egy B12 (nyelv alatt oldódó) tablettát. Ez vegán pirula, nem állatokból vonták ki, vagyis kizárásos alapon vagy növényekből készül vagy szintetikus. Mindenesetre, a héten, szűk 8 hónappal később ismét elmentem egy vértesztre. A B12 szintem 299 pmol/L volt. Ez már bőven benne van a normál tartományban.


Bizonyítottnak tekintem tehát a következőket:

  1. Lehet vegán B12-t kapni (például a "kérdezz meg, megírom, mit szedek" márkájú :)).

  2. A tablettás B12 is beépül a szervezetbe.

  3. Vegán életmódban is lehet valaki B12-vel megfelelően ellátva.

  4. A B12 sem ok arra, hogy emiatt megegyük az állatokat. A fehérjét már korábban lelepleztük.

26 views0 comments

Recent Posts

See All