Az alaplé aranyat ér
Mivel állatot nem főzünk, nyilvánvalóan zöldségleves alapléről beszélünk, ezért a továbbiakban csak alaplé néven írom. Hogy is készül ez?

Amikor egy receptbe alaplé kell, akkor két lehetőség van:
van otthon kész alaplé korábbról
nincs, és készítünk.
A kettes egyszerű: Egy liter víz, bele 1-2 kk vegamix levespor. Össze is lehet forralni, de nem muszáj.
Az egyes viszont értékesebb:
Amikor például zöldségkeveréket készítünk köretnek: forralunk egy liter vizet, bele egy kk só, és ebben megfőnek a zöldségek. Aztán ezt a lét, ami ekkor már csak kb 7 dl, és amit lehetne kiönteni is, félretesszük.
Legközelebb mondjuk brokkolit főzünk. Van 7 dl alaplé, ezt kipótoljuk 1 literre, egy pici sóval megtoldjuk, ebben megfő a brokkoli.
És így tovább. Mire kettőt-hármat főzünk benne, olyan isteni finom lesz, hogy én speciel szeretem kortyolgatni magában is. :)
Nyilván nem lehet ezt a végtelenségig folytatni, mert előbb-utóbb — gondolom —megromlik. De 2-3 napig nyugodtan lehet használni. Aztán, amikor úgy gondoljuk, hogy elég volt, elhasználjuk egy barnaszószba vagy cheese szószba vagy csak megesszük zöldségekkel levesként.
Egy dolog biztos: nálunk az alaplé értékes, és ezért soha nem öntjük ki.