• Akos

Az alaplé aranyat ér

Mivel állatot nem főzünk, nyilvánvalóan zöldségleves alapléről beszélünk, ezért a továbbiakban csak alaplé néven írom. Hogy is készül ez?


Ki ne öntsd! :)

Amikor egy receptbe alaplé kell, akkor két lehetőség van:


  1. van otthon kész alaplé korábbról

  2. nincs, és készítünk.


A kettes egyszerű: Egy liter víz, bele 1-2 kk vegamix levespor. Össze is lehet forralni, de nem muszáj.


Az egyes viszont értékesebb:


Amikor például zöldségkeveréket készítünk köretnek: forralunk egy liter vizet, bele egy kk só, és ebben megfőnek a zöldségek. Aztán ezt a lét, ami ekkor már csak kb 7 dl, és amit lehetne kiönteni is, félretesszük.

Legközelebb mondjuk brokkolit főzünk. Van 7 dl alaplé, ezt kipótoljuk 1 literre, egy pici sóval megtoldjuk, ebben megfő a brokkoli.

És így tovább. Mire kettőt-hármat főzünk benne, olyan isteni finom lesz, hogy én speciel szeretem kortyolgatni magában is. :)


Nyilván nem lehet ezt a végtelenségig folytatni, mert előbb-utóbb — gondolom —megromlik. De 2-3 napig nyugodtan lehet használni. Aztán, amikor úgy gondoljuk, hogy elég volt, elhasználjuk egy barnaszószba vagy cheese szószba vagy csak megesszük zöldségekkel levesként.

Egy dolog biztos: nálunk az alaplé értékes, és ezért soha nem öntjük ki.

27 views

©2019 Annyira egyszerű blog.