• Akos

Antibiotikumok után, vagy inkább helyett

Updated: Nov 12, 2019

Kinek ne írtak volna még fel antibiotikumot? Az orvosok számára a legkönnyebb módja a “gyógyításnak”.


Nem vagyok orvos, papíron még táplálkozási tanácsadó sem! Az itt felsorolt módszerek nem minősülnek tanácsadásnak, személyes tapasztalataimról szólnak! Aki kipróbálja, saját felelősségre teszi!


Antibiotikum. Barát vagy ellenség?

Anti: ellen, biosz: élet. Vagyis megöli a benned lévő élőlényeket. Ez persze a kártékonyakat célozza, de arról keveset beszélnek, hogy a bélflóra hasznos baktériumai is áldozatul esnek neki. Pedig jó ha tudjuk, hogy a bélflóra alkotja a testünk védelmi rendszerének 80%-át.

Következésképp: lehet, hogy a tüneteim elmúlnak, de a testemet legyengíti és védtelenné teszi az antibiotikum. Mivel megöli a bélflórát, a test kénytelen válaszolni a hirtelen megváltozott körülményekre, és próbálja védeni a “borítás” nélkül maradt vastagbelet. Ennek pedig egyik módja a gyulladás. Akinek pedig már volt vastagbélgyulladása, az tudja, hogy nem játék.

Szóval, az antibiotikum nagyon veszélyes dolog, még azzal is, HA elfogadjuk, hogy nem lenne más “gyógymód”.


Amikor fekélyes vastagbélgyulladásom volt, és nem tudtam, ami ebben a cikkben áll, néha beszedtem, amit felírtak. Az antibiotikum azonnal gallyra vágta a belemet, úgy kiújult a gyulladás, olyan intenzíven, hogy látnom kellett az összefüggést.

De van más gyógymód, mégpedig az egészséges életmód, amiről korábbi bejegyzéseinkben olvashatsz. Most beszéljünk arról, mi lesz a kiirtott bélflórával.

Tegyük fel, hogy beszedtem az antibiotikumot (amit én személyesen egyébként sosem tennék, de nem szeretném, ha tanács szaga lenne ennek az írásnak). Elmúltak a tüneteim, és úgy érzem, egészséges vagyok.

De mert tudom, hogy a bélflórám rottyon van, helyre kell állítanom. Az orvosok azt mondják, szedjek probiotikumot. Ezzel két probléma van, és a probiotikumok horror ára csak a kisebbik. A nagyobb baj az, hogy ezek legtöbbje már nem élő organizmus, vagyis nem fog működni, de legalább jól keres rajta a gyógyszeripar. Azt meg bizonyítani, hogy nem működött egy bélflóra helyreállító szer… sok sikert hozzá. :)

Ehelyett íme, a másik megoldás annyira egyszerű, hogy csak na:

A bélflórát táplálni kell, és szépen magától helyreáll. Mert a test meggyógyítja önmagát, HA nem állsz az útjába. Talán nem olyan gyorsan, mint ahogy tönkretettem antibiotikummal, de legalább természetesen, biztosan, és olcsón.

A bélben lévő baktériumok tápláléka a rost. Vagyis sok rostban gazdag ételt kell enni, ettől újra virágzik majd a bélflóra.

- Korpás keksz? - kérdezte erre valaki.

Nem, hanem teljes értékű növényi étrend.

Mellőzni minden állati eredetűt, mert abban nincs rost (meg még sok más egészségügyi okból is).

Mellőzni a pékárukat, a fehér lisztből készült dolgokat, mert nincs bennük rost, és mert van bennük glutén.

Ami marad, az a Tényleg egészséges táplálkozás és a Mit mivel együnk című írásaink étrendje. Gyümölcs, zöldség. Ha ötlet kell, hogy mit készítsünk belőle? Nézzük meg az Annyira egyszerű recepteket.

56 views0 comments

Recent Posts

See All