• Akos

A tényleg egészséges táplálkozás

Updated: Nov 12, 2019

Volt egy gyógyíthatatlan betegségem. Kevesen tudják ezt, mert nem kürtöltem világgá. A neve colitis ulcerosa, magyarul fekélyes vastagbélgyulladás. Akinek van, tudja mi az, de állítom, csak ők. Akinek nincs, elképzelni sem tudja, mennyi fájdalommal jár egy ilyen.


A gyakorlatban úgy néz ki, hogy (nem akarok túl mélyen belemenni) napi 30-szor mész vécére; bármit eszel, azonnal rohanni kell; minden puffaszt (de durván)... és folyamatosan vért veszítesz. Igen, a WC-n.

Az orvos"tudomány" azt mondja, hogy

1. nincs semmilyen összefüggésben a táplálkozással

2. nem lehet tudni, mi okozza.

3. nem lehet gyógyítani, csak enyhíteni. "Lehet vele élni", mondta nekem egy professzor, akinek fogalma sem volt, hogy az nem élet, maximum tengődés.

4. a hosszabb távú perspektíva, hogy egy ponton kiveszik az ember vastagbelét, kap egy zacskót az oldalára (hurrá, nincs több wc-re járás), végül meghal rákban.


Na, innen szép a győzelem, ahogy a régi közhely tartja.


Azóta már tudom, hogy az orvosok mind a négy fenti pontban tévednek. Amit hosszú évek, sok kísérletezés, kutatás és számtalan buktató közben sikerült megtanulnom, az maga a csoda! Ezt a csodát osztom meg veled itt, ebben a blogban, ezekben a videókban, receptekben, tippekben, trükkökben. A megoldás ott van az orrunk előtt, mindig is ott volt, csak túl agymosottak vagyunk, hogy meglássuk, és túl gyengék, hogy megtegyük. Kivéve, ha — mint engem — egy erős szenvedés motivál a változásra...


Lássuk tehát, mik a tényleg egészséges táplálkozás alapjai! Sajnos muszáj a következő mondattal kezdenem:


Nem vagyok orvos, papíron még táplálkozási tanácsadó sem! Az itt felsorolt módszerek nem minősülnek tanácsadásnak, személyes tapasztalataimról szólnak! Aki kipróbálja, saját felelősségre teszi!


Mielőtt felsorolnám, fontos tudni, hogy ezek csak az alapok. Sokminden van még, ami majd idővel érkezik.


Ez az életmód bizonyítja, hogy a test meggyógyítja önmagát, ha nem állsz az útjába. Vagyis, ha olyan az életmódod, ami nem károsítja a testet, akkor a test szépen regenerálódik és meggyógyul. Bármiből. Persze, a krónikus betegségek - mint a cukorbetegség, a colitis vagy a rák - hosszú évek alatt fejlődtek ki, ezért nem lehet őket máról holnapra kipucolni. Kitartó munka szükséges hozzá, de - ahogy én már tapasztalatból tudom - lehetséges.


Azt mondtam, "életmódod", és nem azt, hogy "táplálkozásod". Az egészséges életmód öt részből áll:

- megfelelő étrend

- megfelelő mennyiségű víz fogyasztása

- megfelelő mennyiségű alvás

- mozgás

- mentális és lelki egészség


Itt most csak az étrendet visszük tovább, a többire másik bejegyzésekben fogok kitérni.A tényleg egészséges táplálkozás pillér

  1. Növényi étrend, amely nem tartalmaz semmilyen állati eredetűt (hús, tejtermékek, tojás, méz)

  2. Ami csak lehet, bio, mert ami vegyszermentes, nyilván jobb, mint ami nem az.

  3. A 3 étkezésből legalább(!) az első kettő nyers (reggeli, ebéd).

  4. Délután három előtt csak nyers gyümölcs (és esetleg zöld nem keményítős zöldségek)

  5. Mindent alapanyagokból (alap-alapanyagokból) készítünk! - Nincs feldolgozottan vásárolt kaja. Amikor az ember egészséges, hajlamos ettől eltérni, de igyekszem minimálisra leszorítani.

  6. Az ételkombinációs tábla szerint étkezünk. A táblázatot és az okokat megtalálod a "Mit mivel együnk?" című bejegyzésben.

  7. 80/10/10 (A bevitt kalória legalább 80%-a szénhidrát, maximum 10-10% fehérje és zsír). 

Ezek most csak az elvek, magyarázatot más bejegyzésekben adok hozzájuk. És bár fogok írni ezen módszerek, szabályszerűségek hátteréről, nem fogom őket bizonyítani. Azért nem, mert mindent lehet megmagyarázni, és mindennek az ellenkezőjét is. Amiket itt állítok, szembe mennek a mai "tudományos" állásponttal, és róluk csak az nyerhet bizonyságot, aki akar


A "Receptek" kategória videóiban pedig megmutatjuk, hogyan kell pillanatok alatt olyan finomságokat varázsolni, amik mindezeknek megfelelnek, következésképp nem állnak az öngyógyulás útjába. Annyira egyszerű!


Béke

Ákos

130 views0 comments

Recent Posts

See All