• Akos

A főtt krumpli ezer arca

Updated: Nov 12, 2019

El tudod képzelni, mi mindent lehet készíteni krumpliból? Nézzünk pár lehetőséget!


Spenótos shamiz, főtt burgonya, és püré.

Ott tartunk, hogy oké, főztünk felkockázott krumplit. Mi legyen belőle?


Most halmazállapot alapján sorbarendezve megyünk:

  1. Nyilván megehetjük, mint főtt burgonya, köretnek.

  2. Villával szétnyomkodva, hozzáadva ezt-azt, lehet krumplipüré gazdagon.

  3. Ha fűszeres lében főzünk mellé mondjuk cukkínit, akkor lehet egy cukkínikrémleves, ahol a krumpli lesz a sűrítőanyag (a teljesen felesleges tejszínes habarás helyett.)

  4. Ha az egészet lebotmixeljük lé nélkül, akkor lehet shamizt sütni belőle.

  5. Ha a felét lebotmixeljük és visszakeverjük egy nagyon kevés alaplével, akkor lehet krumplifőzelék (persze, fűszerekkel.)

  6. Ha adunk hozzá kicsit több vizet, és leturmixoljuk, akkor lehet például gravy vagy vegán sajtszósz.

  7. Ha savanykásra fűszerezzük (citromlével vagy savanyú káposztával) és még több vízzel turmixoljuk le, akkor lehet salátaöntet.

Hogy ezekkel a fenti kategóriákkal mi mindent lehet kezdeni, az tényleg bámulatos. Csak egy példa, hogy a fűszerekkel megbolondított pürét betöltjük paprikába (mondjuk félbevágott kaliforniaiba) és kisütjük.


A krumpli egyszerű, olcsó, egészséges, laktató, finom, és amint láthatod, számtalanféleképpen variálható. Kísérletezz bátran!


29 views

©2019 Annyira egyszerű blog.