• Akos

A "barnaszósz" - Gravy (grévi) - videóval!

Updated: Nov 12, 2019

Vegán, olaj- és zsiradékmentes és mennyeien finom!


A barnaszósz nálunk nagy kedvenc! Szinte mindenhez illik.

Ha van főtt krumpli, abból szószt, mártást készíteni gyerekjáték, és a lehetőségeinek csak a képzelet szab határt. Nálunk legtöbbször van valamilyen szósz-öntet-mártás-tunki a vacsorához. Ezekről lásd “A főtt krumpli ezer arca” című bejegyzést.


A gravy vagy magyarul barnaszósz az egyik legegyszerűbb öntet, és isteni finom.


Hozzávalók:

  • 60 dkg főtt krumpli (Soknak tűnik, de hidd el, gyorsan elfogy. Nálunk jó, ha a másnapot megéri egy kevés belőle. Ha sikerül bio krumplit vennem, akkor meg sem hámozom, és még barnább lesz a szósz.)

  • 1 kk só

  • 1/2 liter zöldségleves alaplé.

  • 2 ek szójaszósz (A Kikkoman márkának van tartósítószermentes verziója.)

  • 1 szelet hagyma


Elkészítése:


  1. Forraljunk egy liter alaplét. Erről lásd "Az alaplé aranyat ér" című bejegyzést.

  2. Ebben kb 15 perc alatt megfőzzük a krumpit.

  3. A főtt krumplit a turmixgépbe tesszük.

  4. Hozzáadunk 2 evőkanál szójaszószt.

  5. Hozzáadjuk a hagymaszeletet.

  6. Felöntjük a főzőlé egy részével. Itt ki kell tapasztalni, mennyi kell a megfelelő állaghoz. Sajnos nehéz előre megmondani. Ha például a főtt krumpli hideg, vagy akár langyos, sokkal több víz (lé) kell hozzá. Én úgy szoktam, hogy a turmixgépben ameddig ér a krumpli addig öntöm fel, és úgy kb jó. Ha túl sűrű, lehet még adni hozzá, de azt vedd figyelembe, hogy amikor kihűl, mindig sűrűbbé válik.

  7. Leturmixoljuk és kész is. Forrón, hidegen, ahogy szereti a család...




Tipp: Lehet készíteni dinsztelt hagymával is, akkor akár egy negyed hagymát is elbír, de én jobban szeretek zsiradék nélkül főzni, nyers hagymából pedig igen kevés is elég.


Ha vastagbélgyulladásod van vagy crohn beteg vagy, ezt a receptet még ne erőltesd.

75 views

©2019 Annyira egyszerű blog.